Forside / Artikkel

Jorda, vår klode


Ingen stemmer er registrert.


Ingen kommentarer. Bli den første!
Skrevet av Tord Figenschau
Språk: Norsk (bokmål)
Karakter: 5
Klassetrinn: Ungdomsskolen

"Karakter: 5 er i 10.klasse!

- Forfatter
Hvilket ettermæle vil de nålevende menneskene få?

I nesten alle tider har det vært liv på planeten vår, Jorda. Det startet med bakterier som trolig kom fra en komet som krasjet med Jorda. Det tok millioner av år før bakteriene hadde klart og utvikle seg til svømmende fisker. Fiskene utviklet seg etter vært til store beist, kalt dinosaurer. Dinosaurene levde i harmoni med naturen i flere millioner år. Men så ble de utslettet av naturen selv. Trolig var det en komet som gjorde slutt på dem.

Etter dinosaurene kom nye dyr, men denne gang i langt mindre størrelse. Men noe må ha gått frykterlig galt med evolusjonen. Noen vesner kalt aper gikk ned fra trærne og utviklet seg raskt til det smarteste naturen noen gang hadde skapt. Apene utviklet seg i en vanvittig fart. På 2 millioner år hadde de gått fra og være primitive primater til superintligente skapninger, Kalt homoerektus. Homoerektus hadde i løpet av 10 tusen år spredt seg over hele Jorda.

Homoerektus så ut til åleve i harmoni med naturen som alle skapninger før dem. Men de startet fort å hamstre av naturens ressurser. På noen tusen år hadde de utryddet flere dyrearter. Mammuten var en av dem. Homoerektus var litt bøyd i ryggen, etter avstamming fra apene. Men etter noen tusen år reiste homoerektus seg helt opp, og ble til mennesker. Menneskene var intligente, de lærte seg å temme dyr, som de brukte til eget bruk. De lagde båter for å seile på havene med. De lagde våpen til å drepe med. Noe ingen annen skapning på Jorda hadde gjort før dem. Slik gikk utviklingen, menneskene ble smartere og smartere og fant stadig på nye hjelpfulle redskaper.

Slik kunne det ha fortsatt i nesten all evighet. Men menneskene fant stadig på nye ting. De lagde forurensende maskiner som forurenset utrolig mye. Menneskene ble også late. De forsøplet også i utrolige mengder. Menneskene fant opp forferdelige våpen for og drepe hverandre. Og selfølgelig ødela det også mye av naturen. Og etter hundre år med forurensnig forsto menneskene at de holdt på å ødelegge den praktfulle planeten som var gitt dem. Noen mennesker prøvde og redde planeten med noen var ikke nok.....

Ja, slik tror jeg at våre etterkomere kommer til og snakke om oss. Alle skapninger som har gått rundt på Jorda har klart å leve i harmoni med naturen unntatt vi. Vi har fra dag 1 ødelagt og ødelagt. Vi klarer ikke og kontrolere vår grådighet. Om alle mennesker hadde fått likt med mat hadde vi levd i overflod. Men vi har det slik at de rikeste skal ha mest mat, og det lille som blir igjen kan de fattige få.

Vi tømmer havene for fisk for å mette våre umetelige munner. Vi forurenser naturen med søppel som egentlig skulle ha blitt gjennvint. Vi hugger ned regnskogen så det ikke blir produsert ny luft. Og sammen med regnskogen dør mange dyrearter. Vi kjører rundt i forurensende biler, mens bussene kjører rundt nesten folketomme. Jeg kunne ha fortsatt og ramse opp, men jeg har ikke planer om og skrive bok!

Det jeg vil fram til er at vi må ta oss selv hardt i nakken. Vi må rett og slett legge om lifsstilen vår totalt. Vi kan fortsatt redde planeten vår. Vi kan starte med noen enkle tiltak.
-Alle som ikke må kjøre bil tar bussen.
-Vi kan ta på oss en ekstra genser når det er kaldt istendenfor å kaste på mere ved i ovnen.
-Vi kan skru av lyset når vi går ut av et rom.
-Vi kan kaste søpla i søppelboksen istedenfor å kaste det på gata.

Dette er bare noen få enkle tiltak som vil lette tryket på Jorda betraktelig. Men om vi skal gjøre planeten vår fin igjen må de store landene skjerpe seg. Enorme piper slipper ut tusenvis av tonn med forurensende gasser som legger seg i atmosfæren. Disse må bort! Og det fort!

Om ikke alle skjerper seg kommer vi til å ende med å ha ødelagt planeten vår. Er det det vi vil? Vil vi at barna våre og deres barn skal få lide av vår dummhet? Om vi tar et skritt tilbake, tar vi faktisk flere skritt fram!

Tenk deg om neste gang du setter deg i bilen for å kjøre til jobb når det går en buss forbi huset ditt.
Tenk deg om før du kaster en ekstra vedkubbe i peisen fordi det er kaldt, når du går rundt i en T-skjorte!
Tenk deg om før du skal brenne gamle aviser eller melkekartonger. Om du kaster dem i søpla er det stor sansynerlighet for at det IKKE blir til forurensnig men til nytt papir.

Det er enkelt, det er så enkelt.
VI MÅ SKJERPE OSS!

Med venlig hilsen: Teddy O. Freddy, leder Verdens Naturfond.


Annonse
Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum