Forside / Artikkel

Carl Barks


Ingen stemmer er registrert.


Ingen kommentarer. Bli den første!
Skrevet av ørjan ***
Språk: Norsk (bokmål)
Karakter: 6
Klassetrinn: Grunnskolen (1-7. klasse)

Livet til den kjente Donald Duck-tegneren Carl Barks.

Innledning
Navnet Carl Barks var lenge helt ukjent for alle som leste Donald fordi alle seriene i bladene var kun stemplet med Walt Disney`s navn. Men Donald Duckleserene var klar over at historiene med Donald var tegnet av mange forskjellige tegnere og at det var en av dem som var mye bedre enn alle de andre. Men de viste ikke hvem det var så de kalte ham bare "den gode tegneren".

Oppveksten
Carl Barks ble født 27 Mars 1901. Han bodde på en ranch i nærheten av Merril, Oregon, USA. Når Carl var et barn holdt han seg mye alene. Dette kom av at han bodde langt vekke fra folk. Samtidig var han delvis døv etter en mesling-infeksjon. Når Carl var barn måtte han hjelpe til med gårdsarbeid. Dette var tungt arbeid og passet ham veldig dårlig. Så Carl bestemte seg tidelig for å få en karriere som ikke førte til tungt arbeid. Derfor passet det bra at han hadde stor interesse for tegning.

Begynnelsen
I desember 1918 flyttet Carl hjemmefra. Målet om å slippe tungt arbeid ble ikke fylt med en gang. Han jobbet som tømmerhogger og hadde andre slitsomme jobber. Etter en stund fikk han jobb som tegner i et magasin som het Calgang Eye-Opener. I 1935 søkte han på en ledig stilling hos Disney i Hollywood, California og fikk jobb som animatør, hvor han sammen med andre lagde mange tegnefilmer. Han ble lei av å jobbe med andre tegnere og i 1942 sa Carl opp jobben og bestemte seg for heller å starte en kyllingfarm. For å tjene nok penger tilbød han seg å fortsette å lage tegneserier til Disney. Forlaget Westeren Publishing ansatte ham med en gang, og den første historien "Sørøvergull" kom i 1942. Barks virkelige drøm var å lage sine egne figurer til egne serier. Det fikk han ikke med en gang. Istedenfor begynte Barks å utvikle personligheten til Donald. Samtidig som han fant på nye figurer, og et sted hvor Donald kunne bo (Andeby).

Jobbene
Barks jobbet helt fra han var barn til pensjonist. Den første jobben Barks hadde var på gården i Oregon (hvor han ble født i) med sin far William.

Årene 1916 -1918.
USA ble med i første verdenskrig i 1916. Hans brødre ble da innkalt til militæret. Men Barks ble ikke innkalt til militæret pga. at han var for ung - kun 15 år. Da fikk han jobb på de andre gårdene i nærheten, han tjente da 5doller (35 kr) dagen.

Årene 1918- 1923 (etter første verdenskrig)
Da krigen begynte ble Barks arbeidsløs. Det var pga. at bøndene kom tilbake til jobbene sine. Siden Barks ikke kunne tjene penger ble han nødt til å flytte hjemmefra. Han flyttet fra Oregon til San Francisco.

Årene 1928 - 1942
Etter 4 år som tegner i herrebladet Calgary EyeOpner hvar han lei og sluttet. I 1935 søkte han på en ledig jobb i Disney. Der imponerte han med sine gode tegninger. Barks hadde med to tegninger av Mikke Mus og Snehvit og de 7 dvergene som han viste Disney.

Tegnefilmene
I 1935 startet Barks på Disney filmstudio. Der var han med å tegne bakgrunner og bevegelsene til figurene. Blant annet Snøhvit og de syv dvergene og Mikke Mus. Senere ble Barks overflyttet til der de lager historiene til filmene. Der samarbeidet han med Harry Reeves og Jack Hannha (tegnet sjørøvergull med Carl Barks). I 1942 sluttet han og begynte å jobbe for seg selv. Men i de 8 årene han hadde jobbet i Disney studioet lærte han mye både som historieforteller og i å bli en god tegneserie tegner.

Barks historier
Den første historien Barks tegnet og skrev uten andre tegnere og forfattere ble utgitt i USA i mai 1943. Denne historien het "Lykken er en harelabb". Utseende på figurene er lite endret fra "Sjørøvergull", men tegningene i historien. Lykken en harelabb er mye mer detaljert. Barks gjorde alt i tegningene og historien mye bedre når han ikke samarbeidet med andre. Fra april 1943 til september 1965 lagde Carl 6371 sider. Carl lagde mange forskjellige fortellinger, men mesteparten av fortellingene has var på 10 sider, og de foregikk som oftest i hjembyen til Donald (Andeby). Av og til lagde han noen lange historier som fylte et helt hefte og hvor handlingene foregikk utenfor Andeby - som oftest på reise med Onkel Skrue. Donald har også vært på Lemenjakt i Norge. Han lagde også noen 6 siders med Petter Smart og mange "en siders" historier.

Ideene
Ideene til en historie kom som oftest fra venner, familie, myter og eventyr. Siden Barks ikke har vært så mye i utlandet, slo han opp i bøkene National Geograopihc og Encyclopedia Britannica når historie skulle foregå i utlandet. Men hvis historien skulle foregå i Andeby, trengte han ikke å få råd fra andre enn seg selv.Fortellerstilen

Carl fant fort ut at Donald, som var kjente fra alle tegnefilmene, ikke kunne holde på lenge i seriebladene. Så han utviklet Donald fra en enkel til en litt smartere and. Donalds tre nevøer, Ole, Dole og Doffen var først veldig rampete, men ble senere noen fornuftige "personer" som hjalp Donald og Onkel Skrue ut av mange kniper. Carl brukte mange timer på å finpusse replikkene slik at de fikk plass inn i snakkeboblene. Inspirasjonen

Når Barks skrev en historie begynte han alltid med slutten.
Da kunne han spørre seg selv hvordan figuren har kommet seg opp i denne situasjonen. Barks tredje kone (Margaret Williams) fortalte at inspirasjonen ofte kom fra drømmene hans, så Barks hadde alltid liggende en notisblokk og blyant på nattbordet.

Arbeidstiden
Barks tegnet igjenomsnite 200 sider i året. Barks jobbet fra kl.1300-2200 med pauser. Han likte seg bak tegnebrettet selv om det var ensomt der. En vanlig 10-siders historie ble skrevet på 4 dager og tegnet på 6 dager. Hans lønn var kun 45,50 dollar pr. side. Figurer skapt av Barks

Carl Barks skapte veldig mange figurer som ofte bare var med i en historie. Men noen figurer ble så vellykket at de ble med i flere historier, som eksempel Onkel Skrue.

Den første bifiguren vi ser i flere historier er Nabo Jensen som kom i 1943. Donald og nabo Jensen krangler og sloss mye.

Den første historien Onkel Skrue var med i var Jul på Bjørnefjell fra desember i 1947. I de første historiene var Onkel Skrue en ordentlig grinebite. Uncle $crooge, er et navn Barks tok fra Charles Dickens julefortelling. Han ble så populær at han fikk sitt eget blad i 1952.

Donalds største rival er Fetter Anton (heldige Anton) som kom i januar 1948. Dolly, som ikke er skapt av Carl Barks er hun de sloss om.

Mens Donald kranglet og sloss mot Fetter Anton, fikk Onkel Skrue, som ble mer og mer populær, B-gjengen å sloss mot i 1951.

Samme år kom Pengebingen til Onkel Skrue.

I 1952 hoppet Petter Smart inn i Donald Duck bladene på en hoppestokk.

Petter Smarts hjelper (Lille Hjelper) dukket opp i 1956.

I 1961 fikk Onkel Skrue en ny fiende som bare var ute etter lykketiøringen hans. Det var den pene, men nifse heksen Magica fra Tryll.

Ole, Dole og Doffen er ikke skapt av Carl Barks, men det var han som gjorde dem til hakkespetter. Fra rakkere til fornuftige speidere hvor den berømte Hakkespetboken ble til. Det første året de ble Hakkespetter var i 1951.

Skurkene
Carl lagde mange forskjellige skurker til historiene sine. Uansett hvor slemme de virket så var de egentlig snille innerst inne. For eksempel B-gjengen som prøver å stjele pengene til Onkel Skrue.
Magica fra Tryll (1961) er en av Onkel Skrue sin største fiende. Magica prøver alltid å stjele lykke-mynten til Skrue. Noen av skurkene er bare med i noen av historiene hans.

Maleriene
I 1965 begynte Barks å bli lei av å tegne - det tok lengre tid å lage gode historier - og selv tegningene var ikke lenger så gode. Siste historie Carl Barks leverte til Disney var i mai 1966.

I 1971 ble Barks spurt om han kunne lage et oljemaleri til en fan får 150 dollar med andemotiv. Barks spurte Disneysjefene om han fikk lov til dette, siden han hadde sluttet å lage tegneserier. Han fikk en spesiell tillatelse for en kortere årreke. Maleriene hans ble veldig populære og han fikk mange bestillinger. Maleriene som ble mest kjent var de med Donald og vennene til Donald på. Prisene steg helt ufatelig. Bildene kunne enkelt bli solgt for 100000 dollar og prisen forsatte å stige. Barks malte mye. Ikke pågrunn av pengene, men fordi han synes det var gøy. Han brukte mange forskjellige tekniker. De årene han fikk male var 1971-1976. Da malte han 122 malerier. Og i 1981 fikk han en ny tillatelse til å male nye bilder.

Avslutning
Barks døde som en millionær når han var 99 år. Uten særlig utanelse og kunstneriske foreldre, men likevel ble han en stor tegner. Etter å ha hatt mange år med mange forskjellige jobber som for eksempel jernbanearbeider og senere som tømmerhogger, fikk han jobb som tegner i et magasin som het Calgan Eye-Opner som var begynnelse på hans store suksess som tegner.

Jeg skulle gjerne tatt med en haug av tegninger og malerier som viser hvor flink Barks er å tegne og hvordan seriene hele tiden forandret seg, men da hadde oppgaven blitt overfylt av bilder, så jeg tok med et par.


Annonse
Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum