Forside / Artikkel

UNO


Gjennomsnitt av 17 stemmer.


Les kommentarer (1 stk)
Skrevet av Spikern
Språk: Norsk (bokmål)
Klassetrinn: Ungdomsskolen
Filmanmeldelse av UNO

En film av Aksel Hennie

Uno tar oss med inn i indre Oslos kriminelle gater. Hovedpersonen heter David. Han er tjuefem år med få framtidsutsikter. Det meste av dagen tilbrineger han på Jarle`s Gym hvor han også jobber. Folkene han jobber med er en gjeng småkriminelle bodybuildere. David prøver å holde seg på rett kurs men vil heller være på gymmen en hjemme hos familien. Broren er mentalt handikappet, faren har kreft og ligger på dødsleiet og han har vanskelig for å kommunisere med moren.

Jarle som eier gymmen kan man vel si at er lederen i gjengen og ser på David som en gløgg og fornuftig kar i motsetning til Lars som er som er sønnen til Jarle. På en fest forteller Lars at han skylder en kriminell gjengleder, Hassan, anabole steroider for minst femti tusen, fyren han skylder til står på dør og venter å få det med en gang, men Lars har bare varer for tjue tusen. Nå har Lars trøbbel, gjengen han skylder det til kan gå hardt til verks for å få det de vil ha. David går ut i gangen for å snakke med Hassan, han får det Lars har nå og resten senere. En liten stund senere får David vite at faren hans er gått i koma og kan dø når som helst. Han løper ned på gymmen for å fortelle at han ikke kommer på jobben pga. faren. På gymmen har politiet hatt en razzia, de finner en god del anabole steroider og alle inkludert David blir pågrepet og tatt inn til avhør. Ingen sier noe om det, men David vil tilbake til sykehuset for å være ved farens side den siste lille tiden han har igjen. Han forteller politiet gjentatte ganger at faren hans holder på å dø, dette utnytter politiet og får han til å skrive under på at hvis han forteller politiet hvem som eier steroidene, skal han få gå. David underskriver, han vil absolutt ikke tyste på kompisene, men føler at han er må komme seg til sykehuset. Dermed forteller han politiet at det er Lars som har kjøpt og solgt det ulovelige stoffet. David kommer seg fort bort til sykehuset, men det er allerede for sent. Broren og moren til David har vært der hele tiden, men spør ikke hvor han har vært, det vil han heller ikke fortelle.

Neste dag har alle sluppet ut av varetekt. David skjønner fort at alle vet at det var han som tystet på Lars. Han går ned på gymmen for å lever nøklene tilbake, han vet at det er slutt for han der nå. Nede på gymmen er hele gjengen samlet, David går inn, der møter han Jarle, gjengen samler seg bak ham. David prøver å forklare men de vil ikke høre etter. Jarle hopper etter David men han kommer seg akkurat ut. Nå har alle snudd seg mot ham, inkludert barndomskompisen Morten. Hele gjengen er ute etter å banke David nå.
Noen dager senere når David kommer ut fra et begravelsesbyrå støter han på Lars og Morten. Lars flyr rett på David og slår han i trynet, Lars er en del svakere en David men tør å slå til David nå som han vet at gjengen støtter ham. Det ender med at David slår til Lars så hardt at han nesten går i svime, Morten er på gjengens side, men hjelper ikke Lars. Dette skal få konsekvenser. Lars forteller dette til Jarle som nå blir rasende på Morten også. Jarle forteller Hassan at Morten ligger i lag med søsteren hans. Det er forbudt i den religionen Hassan og gjengen er tilhengere av. Dette ender med at Hassan er ute etter å gjøre Morten vondt. Og slik hoper problemene seg opp. Først når du mister alt, da har du noe å leve for "

Til slutt møter David opp utenfor gymmen for å gjøre opp med gjengene så han slipper å være på flukt lenger. Nå er også Hassan ute etter David fordi de mener at David skyller dem de pengene de skulle ha hatt av Lars fordi han tystet. Ute på gata blir han banket noe fryktelig, han ser ut som en most blodappelsin. Dermed er han kvitt, han har brutt alle forbindelser og kan begynne med et helt nytt liv.
Denne filmen treffer meg rett i hjertet. Dette er nokk en av de beste filmene jeg har sett. Aksel Hennie har både regissert filmen og har hovedrollen i filmen sammen med Nicolai Cleve Broch. I denne filmen er det alt fra vennskap til forræderi. Handlingen i filmen kan like gjerne skje i virkeligheten. Dette er en av Norges desidert beste filmer.


Annonse
Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum