Forside / Artikkel

Forurensing


Gjennomsnitt av 47 stemmer.


Les kommentarer (5 stk)
Språk: Norsk (bokmål)
Klassetrinn: Ungdomsskolen
Kåseri med mye ironi om forurensinga i verden!

Forurensing! Bare man ser eller hører ordet, får man jo astmatiske problemer med en gang. I alle fall får jeg det. For hvis man setter seg ned og tenker etter hvor mye forurensing menneskene forårsaker, er jeg sikker på at hjernen kollapser hvert øyeblikk. Tenk bare på bilene. Svart, illeluktende røyk oser ut av det lille røret som kalles eksosrør. Før i tida, da hadde de ikke biler da. Enten syklet de, eller så gikk de. Tenk hvor mye mindre forurensende det var.
Det er ikke bare bilene som er et forurensingsproblem. Alle de fabrikkutslippene og andre miljøutslipp holder snart på å ødelegge jorda. Det er et politisk og internasjonalt problem, snart vet ingen hva de skal gjøre. I noen store byer er det jo så forurenset at menneskene må gå med gassmasker. Er ikke det litt for galt, kanskje? Riktignok er ikke Norge noe galt land, men sånn som utviklingen er, vil vi nok ta igjen de "beste". Vil du ha astma når du er 10, lungekreft når du er 40, og dø når du er 50? Nei, ikke jeg heller! Jeg har ikke noen tall å komme med, men jeg er helt sikker på at det er veldig mange rundt om i Norge som har fått astma på grunn av forurensingen. Ja, verst er det med de som skal føre verden videre, den unge generasjonen. Det er mange barn og unge som får utviklet astma på grunn av all forurensingen. Tenk dere da, kjære lesere, hva som vil skje på 50 år? Verden blir mer og mer modernisert, ja snart flyr vel hver person til jobb i hvert sitt lille kuule privatfly. Det fører igjen til at flere og flere får astma, som fører til at flere og flere ikke orker på så mye, siden de blir tett i brystet, som fører til at legene blir overarbeidet, som fører til.. Ja, sånn er lista uendelig.
Snart blir det hull på ozonlaget. Hva skjer dal? Jo, sola blir mye sterkere og flere får hudkreft. Noen tenker vel som så, at det er jo bare kult når sola blir sterkere, da blir jo vi fortere brun. Men faktisk, så tror jeg at jeg foretrekker å være bleik som ei sild med magesjau framfor å være mulatt med hudkreft.
Nå for tiden er det jo in at håret skal stå rett til værs. Og hva må man bruke for at den stilige, snertne frisyren skal bli til? Jo, en halv boks hårspray. Vet dere egentlig hva som er inni den imøtekommende, gule og røde sprayflaska som møter oss hver dag vi åpner skapdøra på badet? Det er et stoff som kalles drivgass, og er ekstremt forurensende. Riktignok har de smarte produsentene av denne hårsprayen funnet ut at drivgass ikke var så lurt likevel, og fjernet det. Men er ikke det litt for seint? Tenk dere om, alle moteskapere! Det er jo greitt at folk skal se pene ut, men ikke på grunn av naturens og jordas bekostning. Da er det noe som er veldig galt her!
Også var det jordbruket da. Bøndene holder på med kunstgjødsling nå, som de så fint heter. Jeg kaller det heller dødsgjødsling jeg. Heldigvis er det noen som driver med økologisk dyrking, de forurenser ikke! Selvsagt, dette er ikke så stort problem. Men det er et problem. Og når alle problemene blir sammenslått, hva blir det da? Jo, et stort problem. Ikke bare for meg og deg, for hunden til naboen og katten til tanta di. Men for folk i Australia, Brasil, Kina og Alaska også.
Jeg leste i et nyhetsarkiv i VG (fra 1998), at ei dame fra Oslo må skulke jobben på forurensede dager. Dette på grunn av et vedtak i Oslo Bystyre. De bestemte at de skulle forby halvparten av bilene å kjøre på dager når Oslo - lufta er på sitt verste. Da kan du tenke det hvilket kaos det blir for den dama. Hun måtte, hvis hun ikke hadde vært hjemme fra jobben, stått opp klokka halv fem med to unger på to og tre år og tatt bussen til sentrum. Som om ikke det var nok, måtte ungene ha vært med på jobben i en og en halv time før barnehagen åpnet. Nei, se på utviklinga dere! Og en liten tankvekker. Hvordan tror du det ser ut i New York da, når tilstanden er slik den er i Norge?
Hvordan blir det så med fiskene? Jo, innsjøene og elvene blir overgjødslet, fiskene dør, og alt plantelivet dør. Igjen står en tom, spygrønn innsjø. Den har ingen nytte for seg lengre. I havet har vi hørt om mange laks og andre fisker som har gått i vei på grunn av store utslipp. De flyter på havoverflaten, for så å bli hentet fra forskere som sier:" Nei, nå må vi snart få stoppet dette!" Snart ja.det kan fort bli år det. Joda, de jobber sikkert med det. Men problemene vokser, etter hvert som jorda blir mer og mer modernisert. Og fuglene, de lider samme skjebne som fisken. Ganske ofte ser vi på nyhetene at fugler har dødd fordi det har vært oljelekkasje. Fjærene er seige av gråsvart, slimete olje. Er det sånn det bør være?
Olje. Hva er det første du tenker på når du ser ordet? Selvsagt, en hver tenker jo på penger, og alle inntektene det gir. Landene er etter hvert blitt svært avhengige av olje for å fungere godt økonomisk. Men samtidig, oljelekkasjer forekommer overalt i verden, og det er ikke akkurat bare 1 dl om gangen som slippes ut. Neida, det er tonnevis med svart, seigt, forurensende materie. Som daler ned til havbunnen, ligger der noen dager og godgjører seg, før den angriper alt levende. Man skulle jo tro at fiskene og fuglene var deres verste fiende. Egentlig er jo dette med olje litt rart, for olje kommer jo fra døde fisker og dyr som råtner opp. Så hvorfor er olje da så forurensende? Jo, det er jo fordi den er så klebrig at den fester seg til vingene til fuglene så de ikke får til å fly. Olje blir det stadig mer av i verden, men det kan da ikke være så umulig å finne ut noe som stopper alle lekkasjene. Dette syns jeg regjeringen burde tatt på seg skylden for, det er jo tross alt de som er sjefene.
"Svanemerket produkt" står det på mange flasker og tuber nå. Det vil med andre ord si at vi har blitt mer miljøvennlige. Endelig, på tide! Forskere har jo kommet lengre med forbedringen av miljøet, det er jo bra! De har sluttet å putte oppi farlige giftstoffer som framkaller kreft og det som verre er. Ellers har de jo fjernet mange farlige stoffer, for eksempel asbest. Men vi søpler jo bare mer og mer, vi har kaster jo tonnevis av søppel i året per person! Det er ganske skremmende å tenke på. For to år siden, jo, da skulle det bli så mye bedre. Resirkulering var ordet de brukte. Joda, resirkulering ble det, nå får vi papir som er blitt brukt flere ganger. Men jeg hørte også noen rykter om at resirkuleringen vår var til ingen nytte. Søplet ble bare samlet i store containere og dumpa i Sverige likevel. Dessuten er det veldig tungvint, har du en matpakke som er pakket inn i plastikk, da skal du straffes for det. Først må man plukke av plastikken for så å legge den i "restavfall", mens matpakken skal legges i "matavfall". Jo, så klart det er bedre, mye bedre. Men likevel har vi et enormt problem med søppel, snart har vel ikke myndighetene noen plass å gjøre av søplet. Og verre vil det bli. Flere og flere skjønnhetsprodukter, matprodukter og klær kommer på markedet.
Om 50- 100 år kan alt skje. Hvis man ser på hvor mye 1900 - tallet har blitt modernisert, så er det jo nesten så man får hjerteklapp på bare tanken. I 1900 -årene har det kommet vaskemaskiner, telefoner, fjernsyner, videoer, mobiltelefoner, dataer, biler, cd -spillere og oppvaskmaskin. Og lista er uendelig. Kanskje må alle gå med gassmaske framfor munnen. Kanskje dør mange flere av forurensing enn det gjør i dag. Kanskje vil forskerne finne ut noe som gjør at vi får mindre søppel, får mindre utslipp, får mindre eksos.Jeg vet i alle fall ikke, men tiden vil vise!


Annonse
Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum