Forside / Artikkel

Ekstremsport


Gjennomsnitt av 17 stemmer.


Ingen kommentarer. Bli den første!
Skrevet av Eric Hong
Språk: Norsk (bokmål)
Klassetrinn: GK almenn
I vår moderne verden finnes det mange forskjellige treningsformer og aktiviteter, som man kan velge i mellom. Alle er forskjellige. Noen idretter eller aktiviteter legger vekt på at utøvere skal konkurrere med seg selv. Styrkeløft og vektløfting er sånne eksempler, der utøver skal utfordre seg selv til å ta mer "kg på stangen". Kampsport og boksing er aktiviteter som krever at utøvere skal konkurrere mot hverandre og de må stille opp med både god styrke og utholdenhet. Teknikk er også en viktig del som spiller en avgjørende stor rolle. Når man dyrker kampsport, setter man også den psykiske styrken på prøve, der man skal takle presset og ha tro på seg selv.

Men i de siste årene har de såkalte ekstremsporter blitt populær. Ekstremsport skilles sterkt fra andre type idretter. I ekstremsport ligger utfordringene stort sett i å mestre natur og samtidig seg selv. Man må tørre å drive med ekstremsport. Mange forbinder ekstremsport med høy spenning, mye action og samtidig en god del risiko for fysiske skader. Å dyrke ekstremsport innebærer også at man må ha veldig god teknikk og ferdigheter.

Ekstremsport omfatter blant annet: fallskjermhopping, juvvandring, rafting og fjellklatring. Her skal jeg snakke litt om fallskjermhopping som jeg vet mest om:

Fallskjermhopping er egentlig ingen ung sport. Konstruksjoner og prøving av fallskjermer ble gjort lenge før det fantes ballonger og fly. Leonardo Da Vinci konstruerte den første fallskjermen i 1495, men den ble dessverre aldri prøvd ut. Det alle første fallskjermhoppet ble utført av franskmannen Andre Gamerin. Han hoppet fra en varmluftsballong som var 200 fots over havet i den 22.oktober 1797. Fallskjermhopping ble først sett på som en underholdingssport. Men etter hvert ble det dannet konkurranse for denne idretten. Målet var at utøvere skulle forsøke å lande nærmest mulig den merkede plassen på bakken. I 1933 ble fallskjermhopping for første gang brukt i militære. Det ble brukt til å transportere soldater i store mengder. I 1951 ble det første offisielle verdensmesterskapet avholdt i Jugoslavia og det neste i Frankrike. Etter verdensmesterskapet ble idretten behandlet som en ordentlig sport av Federation Aeronautique Internasjonale (FAI), som er verdensorganisasjon for all luftsport. Med få endringer og forbedringer er fallskjermen slik vi kjenner til den i dag.

Å drive med ekstremsport kan være farlig. Men det blir likevel utøvd over hele verden og det finnes mange enkeltindivider som legger hele sin sjel i å drive med ekstremsport. Hvorfor?

For det første er ekstremsporter utrolig artige og spennende. Det virker så nytt for alle. Det er lett å fantasere hvor spennende det kan være når du hopper fra et fly, som kanskje er noen tusen meter over havet. På vei nedover mot bakken får du ser et utrolig vakkert landskap som du garantert aldri har sett maken til før. Fallskjermhoppere oppnår en utrolig høy hastighet når de faller ned. Som alle vet, skaper hastigheten både moro og spenning. Mange fallskjermhoppere påstår at når de hopper ned fra flyet, føler de at de er bare 1 millimeter fra døden. De får se døden i øynene. De lærer seg å takle frykt. Etter de har landet sikkert på bakken, føler de seg lettet: "Enda engang har vi sluppet fri fra dødens gap." Det er den spesielle lettelsen som er med på å gjøre at mange tør å drive med ekstremsport. Gjennom menneskenes historie har det vist seg at vi har alltid hatt en rar tendens som går ut på at vi liker å utforske det vi vet lite om. Døden er det vi vet minst om. Derfor ønsker mange å utforske eller kanskje til og med "leke" med den - pirre den. Gjennom ekstremsport får de oppfylt ønskene sine. Det er spennende "å se" døden, men enda artigere blir det når vi kan narre døden!.

Mange ekstremsportsutøvere sier at de føler en frihet når de driver med det. Den typen frihet er noe som de aldri har opplevd før de begynte å trene med ekstremsport. Tankene deres blir på en måte ordentlig avslappet og avspent . I vårt moderne samfunn er det alltid så mye stress for alle. Tempoet i hverdagen endrer seg. Alt skal skje fort. Press fra jobb, lite arbeidsmiljø og mangel på hvile, gjør enhver av oss nesten gal. Man blir fort lei av det travle livet og vil flykte fra det. De vil ha frihet. Man føler rett og slett et behov for å glemme denne verden eller det miljøet de lever i. Ekstremsporter kan akkurat tilfredstille dette behovet. De virker beroligende og ofte vil gleden ved ekstremsporter skyver vekk stress. Ekstremsport er gjerne en avkobling fra den travle hverdagen.

Ekstremsport gjør at vi kan komme nærmere innpå naturen. Vår sivilisasjon har sin opprinnelse i naturen. Men dagens sivilisasjon gjør at naturen blir så fjern fra oss. Naturen blir etter hvert så fremmed for oss. Takket være ekstremsport kan vi igjen komme tilbake til naturen. Mange ekstremsportsøvelser skjer ute i naturen. For eksempel fjellklatring, padling og fallskjermhopping. Når man klatrer i et høyt fjell, opplever man den frodige skogen og dens dyreliv. Når man padler på hav eller i en elv, får man oppleve naturens vrede. Når man hopper ned fra et fly, opplever man naturens vakre landskap.

Gjennom ekstremsport får man også et sosialt felleskap. Ekstremsport er en ung sportsgren. Gjennom å snakke om deres opplevelser og erfaring blir folk fort kjent med hverandre.

Det blir tatt flere undersøkelser som viser at de som dyrker ekstremsporter, har større evne til å takle stress enn vanlige folk.

I de siste årene har de forskjellige ekstremsporter utvikler seg dramatisk og
selv om de forskjellige ekstremsporutøvelser har basert seg på strenge regler og ordentlig sikkerhetsprosedyrer, forekommer det ennå at mange mister livet når de holder på ekstremsportsutøvelser. Risiko for fysisk skade er den største ulempen ved ekstremsport. Det er den som er grunn til at mange ikke vil prøve ekstremsporter. Det har vist seg at det ofte er de erfarne ekstremsportsutøvere som skader seg. Disse utøverne har som regel drevet sporten så lenge at de tror de kan takle hvilke som helst situasjoner. De hopper ofte over mange små, men samtidig viktig detaljer, og håper at det skal gå bra. Men det har stadig vist seg at de tar feil. Mange tiltak er ofte veldig viktig for sikkerhet.

Siden ekstremsporter er risikofylte, blir det ofte sett som en slags dumdristig sport. Mange vil spørre: "Hva er vits med å drive ekstremsporter, når man kan velge mellom hundrevis av andre sportsgrener som er mye sikrere og nesten risikofri?" Mange forbinder da de som driver med ekstremsporter som ukloke.

Ekstremsporter er også dyrt til å holde på med på lengre sikt. Spesielt for oss som bor i Norge. Vi må ofte reise til utlandet for å oppleve ordentlig ekstremsport og når vi reiser til utlandet må vi skaffe oss reiseforsikring. Vi må også regne med å betale et stort beløp for å ha en god instruktør. Utstyret er dyrt også! Vi får som regel låne utstyret, men mange velger å kjøpe for å ha et god minne. Så finner de ut at de har egentlig ikke bruk for det. Derfor havner utstyret, som koster nesten flere tusen kroner, på loftet.

Ekstremsport skaper "pyser". De som har prøvd ekstremsporter, skryter stolt av deres opplevelse og bruker dette som standpunkt til å angripe andre folk som ikke har prøvd ekstremsport.

Men hva er definisjonen for ekstremsport? Klarer mennesker egentlig å drive med ekstremsporter? Professor og rektor Gunnar Breivik ved Norges Idrettshøgskole mener at ekstremsport ikke er ekstrem i det hele tatt. Kroppen er konstruert for de forskjellige utfordringer i ekstremsporter. Vi har gode sanser, skarpt syn og hender og ankler som er naturens mesterverk. Mennesker bør holde på med ekstremsport hele livet.

Det finnes aldri en klar definisjon på hva er ekstremsport. Mange mennesker påstår at alle "de farlige idretter" er ekstremsport. Idretter som man får mest svette og spenning ut av, er også ekstremsport. Har de rett?

Men da kan jeg godt si at sjakk og golf er også en slags ekstremsport. Jeg har hørt at mange sjakkspillere fikk faktisk anfall da de spilte sjakk, og mange sjakkspillere sier at sjakk er den mest spennende idretten av alle. Golf er også farlig å drive med, selv om det ser ikke sånn ut. De små golfballene er harde og er tunge i forhold i størrelsen. Golfballer kan ofte være farlig for folk som har halvåpen munn på golfbanen. Det forekommer stadig at noen plutselig får en golfball i munnen eller i trynet. Hendelsen høres kanskje komisk ut, men den er utrolig farlig.

Etter min mening er sikkerhet den svakeste siden ved ekstremsporter, noe som vi sikkert må gjøre mye mer ut av.
Den ideale ekstremsport skal være risikofri. Man må få glede ved å drive ekstremsport. Ekstremsport skal virke avslappende for folk. Den skal også være en idrett som alle kan delta i, uansett alder og kjønn. Naturopplevelsen er den positive siden ved ekstremsport og derfor bør man prioritere det mer.


Annonse
Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum