Forside / Artikkel

Barndomsskildringer


Ingen stemmer er registrert.


Ingen kommentarer. Bli den første!
Språk: Norsk (bokmål)
Karakter: 6
Klassetrinn: VK II almenn
Dette er referatene av bøkene jeg valgte til særemne: "Veien til verdens ende", "Musikk fra en blå brønn", "Barndom" og "Elleve år".

"Veien til verdens ende" av Sigurd Hoel
Romanen "Veien til verdens ende" handler om Anders og hans tanker og opplevelser under oppveksten. Vi følger Anders fra han er fire år til han er i konfirmasjonsalder. Mange av hendelsene i boken er selvstendige, men er likevel alle med på å forme hans barndom. Anders vokser opp i en landsbygd, sannsynligvis på et slags gårdsbruk, og familien hans tilhører det øverste sjiktet i samfunnet. Det er vanskelig å angi konkret når han vokser opp fordi romanen skildrer veldig lite av samfunnet og miljøet utenfor gårdsbruket. Sannsynligvis finner handlingene sted like rundt århundreskiftet1800/1900. Der nevnes mange navn og personer i boken, men Anders selv, hans foreldre, søsken, Embret og Gorine er etter min mening de mest sentrale. Gorine og Embret er tjenestefolk hos familien. Anders er verken yngst eller eldst i søskenflokken, men han er den eneste gutten foruten lillebroren, Harald, som dør som baby. Det virker ikke som om Anders har så veldig mye kontakt med foreldrene sine. Moren har sitt eget å stri med; graviditet, sykt barn, dødsfall og til slutt blir hun syk selv også. Faren jobber ganske mye. Anders er derfor en del alene eller sammen med søsknene og senere jevnaldrende venner. Han er en ensom og ofte misforstått gutt, som utforsker verden og blir kjent med ulike fenomener. Vi følger hans tankegang og ulike refleksjoner. Anders er et reflektert barn, men fordi han selv må lage bilder ut fra det han blir fortalt, stemmer ikke alltid hans tolkninger med virkeligheten. For eksempel oppfatter hantiden som "en høy, mager kjerring som står stille og sier navnet hans." Da er det klokken han tenker på og han tror at tid og klokke er det samme. Han har et spesielt forhold til Gud, og anser uheldige hendelser som å være en straff fra Gud. Faren hans er på mange måter lik hans bilde av Gud. Anders prøver og feiler gjennom hele romanen. En dag sniker han seg inn på farens kontor og graverer en bord på farens skrivebord med kniven sin. Selv om Anders intensjoner bare er gode reagerer foreldrene sterkt på dette og straffer han. Dette medfører ytterligere komplikasjoner i foreldreforholdet. Spesielt gjelder dette forholdet til moren, som han mener har sveket ham. Moren dør etter en kort periode med sykdom, noe som selvsagt er dramatisk for familien. Tjenestemannen, Embret, som er et stort forbilde for Anders, dør også i romanen. Embret er en klok mann som ofte setter Anders' tanker i spinn. Like før han dør minner han Anders på at "alle veier fører samme steds hen." Romanen avsluttes med at han skal forlate bygden og dra ut i verden. Anders oppdager da selv at han ikke kjenner faren sin så godt og at faren egentlig er ganske alene han også.

"Barndom" av Arild Nyquist
"Barndom" handler om Arild som vokser opp på Røa ved Oslo. Vi følger Arild fra han er ca tre år til han er tolv år. Han vokser opp under 2. verdenskrig, noe som selvsagt preger en del av boken. Arild bor sammen med moren, faren og lillebroren Sverre, menhar også et ganske nært forhold til besteforeldrene og barnepiken Mary. Han er ganske liten i det krigen starter. Tyskerne oppsøker huset deres for å drikke kaffe og å ha et sted å være, og moren klarer å flykte sammen med de to barna. De sniker seg ut av landet og til Sverige, hvor de møter igjen faren og tilbringer de neste krigsårene. Det åretkrigen er over reiser de hjem igjen til Norge. Her får Arild venner og forbilder som han tilbringer mye tid med. Arild og broren Sverre har et unikt søskenforhold og det er tydelig at Arild er svært glad i lillebroren. Han beskytter ham og lærer ham opp etter beste evne. Arild har mange ulike interesser. I en periode er han svært opptatt av kjøkkenhagen som han lager i samarbeid med Goggenog senere bruker han mye tid på å oppvarte og hjelpe boksetalentet Johnny, som han virkelig ser opp til. I puberteten utforsker han seksualiteten sammen med kameratene. Han får også sine første kjærester. Mot slutten av romanen er Arild mye sammen med kameraten, Cal. De drar blant annet for å overnatte i skogen og å fange kreps. Turen ender katastrofalt med at Cal hugger seg i foten. Arild hjelper ham og skaffe hjelp og vi får se Arild som en omsorgsfull, snill og moden gutt.

"Elleve år" av Sigrid Undset
I denne romanen følger vi Ingvild i hennes elleve første leveår. De første erindringene er fraIngvild er rundt ett år gammel, men selve handlingen starter ikke før hun er litt eldre. Ingvild vokser opp sammen med moren, Anine og faren, Seming. Hun er enebarn i begynnelsen, men får senere to søsken; Marit og Birthe. Ingvilds far arbeider som arkeolog og reiser mye, mens moren arbeider mest i hjemmet. Det er ikke lett å angi noe konkret årstall for når handlingene finner sted, men jeg vil anta at det er i begynnelsen av det 19. århundret. Ingvild og familien flytter en del på grunn av farens arbeid og senere også hans sykdom. Moren kommer opprinnelig fra København, mens faren er fra Trondhjem. Ingvild og familien reiser til begge disse stedene for å besøke familie og venner ganske ofte. Ellers er de bosatt i Kristiania over en lengre periode. Ingvild er en veloppdragen pike, men hun sier også klart i fra om det er noe hun ikke ønsker. For eksempel biter hun folk som forsøker å dulle med henne når hun er småbarn. Hun er svært interessert i litteratur. Dette oppdages ikke før senere i romanen, når Ingvild er lesekyndig. Hun er intelligent og får etter hvert mange venner. Ingvild opplever mange ulike samfunnskretser på grunn av alle flyttingen. Hun har vært både den rike jenten i gaten og den fattige, alt ettersom hvor de har bodd. Moren har et noe anstrengt forhold til nærhet med barna, så det oser ikke av kjærtegn i hjemmet. Likevel er det tydelig at hun elsker barna sine, og det vet Ingvild. Ingvild elsker virkelig sin mor og far også. Seming, Ingvilds far er syk og bli bare dårligere og dårligere utover i romanen. Moren, Anine må da assistere sin mann og får mindre tid til barna. Selv om de har ansatt kokkepiker og barnepiker lider nok alle under farens sykdom. Ingvild prøver å oppmuntre faren sin ved å lese litteratur med ham og senere for ham. Dette er nok også hennes måte å vise at hun elsker ham på. Faren dør det året Ingvild er elleve. Ingvild sørger en stund, men oppdager så at verden er flott likevel. Hun skjønner at hun allerede vet en del om livet og hun gleder seg til å lære mer. Etter farens død endrer familiens økonomiske situasjon seg veldig, og de må på ny flytte til en mindre leilighet. På grunn av farens gode rykte og Ingvilds lovende skoleprestasjoner får hun likevel fortsette gratis på den private skolen. Dette legger nok et press på Ingvild, men hun tar det ikke så alvorlig. Hun har allerede bestemt seg for at hun ikke ønsker noen høyere utdannelse. Romanen avsluttes med Ingvilds beskrivelse av en uutholdelig lykkefølelse over alt som ligger foran henne i livet.

"Musikk fra en blå brønn" av Torborg Nedreaas
I denne romanen følger vi Herdis som er en jente i skolealder. Hun lever i Bergen under første verdenskrig. Dette skjønner vi fordi hun beskriver en brann som tydelig er Bergensbrannen i 1916. I romanens begynnelse lever Herdis sammen med moren og faren. Det er tydelig fra første stund at alt ikkeer som det skal være dem i mellom. Faren er mye ute og reiser, og moren lyger om hvor hun befinner seg. Herdis mor spiller piano og opptrer av og til offentlig. Det er når Herdis skal kontakte moren på et slikt oppdrag at hun oppdager at moren lyger. Senere avsløres det at moren har en elsker som hun har besøkt. Herdis lider under foreldrenes skilsmisse og vi følger hennes mange absurde handlinger og tanker som konsekvens av dette. Herdis er en svært kunstnerisk og begavet jente. Hun sanser stemninger og toner i alle situasjoner ogforsøker segpå å skrive poesi. Like etter foreldrenes brudd bor Herdis hos faren. Det er nok her hun lider mest, fordi hun både savner og føler seg avvist av moren. Herdis er veldig knyttet til moren og ser opp til henne. Av omgivelsene oppfattes Herdis som et vanskelig barn. Hun skulker ofte skolen, er mye alene og ganske sørgmodig. Lærerne ved skolen prøver å snakke med henne og å tilby henne hjelp, men Herdis klarer ikke ta i mot denne hjelpen. Hun forteller ikke noe til foreldrene om hvordan det egentlig går med henne på skolen, i frykt for å skuffe dem på noe vis. Herdis får etter hvert mer kontakt med moren, og hennes nye kjæreste, Elias. Elias har alkoholproblemer, men blir likevel en viktig skikkelse i Herdis oppvekst. Herdis liker Elias mye bedre enn hun liker farens nye kjæreste, Anna. Bestefaren til Herdis er jøde, noe som skaper en del bråk i familien. Han har ikke noe særlig godt rykte i byen, men Herdis liker ham uansett. Herdis' far og Herdis krangler en del i den perioden hun bor hos ham, men han gjør det godt igjen ved å love henne en utenlandstur, bare hun og ham. Dette blir Herdis store drøm og oppmuntring i hverdagen. Naturlig nok skuffer han henne når han avslører at den nye kjæresten hans, Anna, også skal være med på turen. Herdis flytter derforfra faren og til moren. Her opplever hun et helt annet miljø. Elias er en rik forretningsmann og Herdis tar del i stormannsmiddager og andre flotte sammenkomster. Hun overlates mye til seg selv, og det virker ikke som om moren er videre interessert i å ta vare på henne. Heldigvis er hun selvstendigog klarer fint å utforske verden alene. Denne sommeren med moren og Elias får hun også sitt første møte med seksualiteten og erotikken. Hun oppdager følelser hun synes er både skremmende, sterke og spennende.


Annonse
Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum