Forside / Artikkel

Den sorte madonna


Ingen stemmer er registrert.


Ingen kommentarer. Bli den første!
Språk: Norsk (bokmål)
Klassetrinn: GK yrkesfag

"Karakter: 5.

- Forfatter
Dette er en tekst om kirken Den sorte madonna på et lite sted kalt Tindari, som jeg besøkte en gang jeg var på Sicilia.

Det første man ser når man ankommer Tindari, er den sorte madonnas kirke som stiger mektigopp av horisonten. Tindari er et lite, men kjent sted på grunn av alle attraksjonene som finnes der (deriblant altså denne berømte kirken).

Kirken er hellig for katolikkene, og hvert eneste år valfarter tusenvis av pilegrimer hit for å påkalle den sorte madonnas hjelp, hovedsakelig 8. september.

Det finnes et sagn rundt Den sorte madonnas kirke om en mor som en gang ba til Den sorte madonna om at hennes lille, syke barn måtte bli friskt. Gutten ble bedre, men litt senere ble han syk igjen, og guttens mor ba til Den sorte madonna på nytt. Gutten hoppet ut fra klippen på Tindari, men da ble det plutselig dannet en sandbanke rett under klippen, og dermed kunne gutten mirakuløst nok lande uskadd.

Hvis man legger godviljen til, kan man få denne sandbanken, kalt Laghetti di Marinello, til å ligne på en madonna med et barn på armen. Men denne madonnaen er jo ikke spesielt sort - faktisk er den skinnende hvit med asurblått hav som bakgrunn.

Den sorte madonnas kirke er en moderne konstruksjon bygd mellom 1957 og 1979 etter Giuseppe Pullanos vilje, omtrent der det stod en annen kirke før. Den nye kirken er ti ganger større enn den gamle, som ble bygget rundt det ellevte/tolvte århundre.

Kirken er bygd opp som en basilika med tre kvartsirkulære skip, i tillegg til et forværelse, og er rikt utsmykket med åttekantede søyler, mosaikker, freskomalerier og marmorarbeider.

Bak alteret troner den høyt aktede brune (J) sedertrestatuen av den sorte madonna i bysantinsk stil. Statuen består av tronen, barnet (Jesus) og madonnaens hode, nakke, hender og føtter. Resten av madonnaens kropp er dekket av en mørk blå tunika og en rød kappe med forgyllede stjerner. I tillegg har hun en slags turban på hodet i samme type tre som resten av statuen.

Statuen gjenspeiler tydelig hvordan den har blitt påvirket av østlig innflytelse - og antakelig er den faktisk fra øst. Det fortelles en historie om et skip som hadde vært i Østen, og derfra hadde skipet med seg blant annet denne statuen. Men på vei tilbake ble sjømennene overrasket av et uvær, og de ble tvunget til å gjøre et stopp i reisen i Tindaris bukt. Da stormen hadde lettet, klarte de ved å kaste boksen som inneholdt statuen av den sorte madonna på sjøen å komme seg videre. Statuen ble funnet på Laghetti di Marinello av noen lokale sjømenn, og det ble bestemt at den skulle transporteres til Tindaris høyeste punkt - og den sorte madonnas kirke ble bygget her nettopp for å huse denne statuen.Disclaimer: Alle dokumenter er kun for informasjon og ikke-kommersiell bruk. Alle stiler og oppgaver tilhører den opprinnelige skribent. Copyright © 2007 Mathisen IT Consult AS
Om Norsk Skoleforum